HEM opstelling

INLOGGEN voor leden

Coevorden werkt aan.. de stem van HEM

 

“Er zingen nog drie Oosterhessellers van het eerste uur. Het gaat er natuurlijk ook niet om waar iemand woont, het gaat er vooral om dat we een bijzonder leuk koor hebben, waar alle leden met heel veel plezier hun steentje, of stem eigenlijk, aanbijdragen.

Echt leuk Gerrit is sinds 2011 lid van HEM. “Ik las in de krant een oproepje voor nieuwe leden en ben eens gaan kijken. Toen ik thuis kwam dacht ik: wauw, dit is echt een leuk koor, ik word lid. En sinds vorig jaar ben ik ook secretaris, ik werd gevraagd voor de functie. Daar stond ik zelf wel even verbaasd van te kijken,maar als iedereen het daarmee eens is, moest ik het toch maar doen, dacht ik bij mezelf.

Vooroordeel Ralph stond een beetje sceptisch tegenover een koor. “Zoals veel mensen had ik een vooroordeel: het zal wel een stoffige boel zijn. Totdat ik van mijn vrouw min of meer mee moest naar een concert van het Happy Sound koor. Na afloop moest ik bekennen dat het toch wel erg leuk was en de voorzitter van HEM hoorde mij dat tegen mijn vrouw zeggen. Waarop hij zei: ‘als je het dan zo leuk vind,kom je maar bij ons zingen’. En zodoende ben ik vanaf 2003 lid van HEM.”

Hun vrijwilligerswerk voor HEM doen beide mannen met plezier. “De hoeveelheid tijd die je erin moet steken valt best mee”, aldus Gerrit. “Op dit moment hebben we het natuurlijk wat drukker, in de aanloop naar het jubileumconcert. Ralph werkt aan het programmaboekje en ik heb de PR op me genomen. En voor alle koorleden geldt dat we extra oefenen om straks een spetterend jubileumconcert te kunnen geven.”

Beweging Voor het concert wordt HEM begeleid door choreografe Martina Hilarides. “Een goede choreografie is echt wel van belang”, leggen beide heren uit. “We hebben als koor een keer meegedaan aan Korenslag en hoewel de jury van mening was dat we erg goed zongen, struikelden we een beetje over het imago van stijve Drentse mannen. Het is niet zo dat we nu staan te hopsen en te dansen, maar een beetje beweging mocht er wel in en daar werken we nu dus aan. Door een andere opstelling, bijvoorbeeld in groepjes of in een V-vorm, maak je veel beter contact met je publiek. Juist door die interactie ontstaat er binding met de toehoorders en dat is natuurlijk de bedoeling. Het geeft een wissel werking die zowel voor ons als voor het publiek een extra dimensie aan een concert geeft.”

Verrassing! Na afloop van een optreden geeft hun publiek vaak aan verrast te zijn door HEM. “Omdat we a capella zingen, kunnen we het publiek aankijken. En we brengen afwisseling in de stukken die we zingen, zowel in genre als in taal. Dat spreekt het publiek aan”, aldus Ralph. “Dat de koorleden zo verschillend zijn, speelt ook een rol”, vult Gerrit aan. “We hebben allemaal verschillende achtergronden, waardoor we ook allemaal een apart inbreng hebben. Door goed naar elkaar te luisteren, smeden we dat tot een geheel waarmee we goed kunnen uitdragen wat we ten gehore willen brengen. Dat vind ik echt een meerwaarde van zingen in een koor. En die meerwaarde pikt ons publiek dus ook op!?”

Drengels HEM zingt in het Nederlands, Engels en Drents. “Drengels noemen we dat zelf”, lacht Ralph. “We zingen gedragen nummers,maar ook popsongs en uitbundige liederen. Bovendien zorgen we voor actie en humor in een optreden. Dat alles maakt zingen in ons koor echt leuk. Ik zou dus samen met Gerrit wel een tweestemmige oproep willen doen aan mannen om lid teworden van ons koor. We zouden het geweldig vinden om ook jongeren te interesseren. Want geloof ons maar, zingen in een koor is echt niet stoffig,het is een creatieve manier om je stem te laten horen!”

Wil jij je steml aten horen? Lijkt het je leuk om je stem eens anders te laten horen dan alleen maar tijdens de verkiezingen? Neem dan contact op met HEM!. Je kunt ze bereiken via de website www.mannenkoorhem.nu en via Facebook.

 

We hebben allemaol baat bij muziek